KAKO IGRATI - TUTORIJAL

I DIO: Postavljanje kraljevstva i pridruživanje kraljevstvu
• Kako bi “započeli” igru, potrebno je da kreirate kraljevstvo ili da se pridružite nekom kraljevstvu. Kraljevstvo kreirate komandom /k create [ime kraljevstva].
• Ukoliko ne želite imati vlastito kraljevstvo (biti vlasnik kraljevstva), već jednostavno biti član nekog kraljevstva, potrebno je da vas lider tog kraljevstva pozove u kraljevstvo komandom /k invite [ime igrača], a poziv prihvaćate komandom /k accept.
• Ukoliko ste vlasnik kraljevstva, nakon kreiranja samog kraljevstva potrebno je da zauzmete neko područje (detaljnije u IV dijelu), te da postavite vaš Nexus!
• Nexus predstavlja “srce” svakog kraljevstva, te se vaši neprijatelji bore za njegovo uništenje! U Nexusu kupujete poboljšanja za vaše čuvare, mine, topove, itd. Kako bi postavili Nexus, potrebno je da upišete komandu /k nexus, te ga desnim klikom postavite na neki blok. Važno je da Nexus zaštitite jer ako ga protivnici počnu uništavati, gubit ćete kraljevske poene (detaljnije u VI dijelu)!

II DIO: Funkcije i rankovi u kraljevstvu
• Svako kraljevstvo ima 4 osnovna ranka: član, moderator, general i kralj. Kralj, generali i moderatori imaju pristup Nexusu kraljevstva i mogu kupovati poboljšanja i stvari iz Nexusa. Kralj je taj koji upravlja rankovima u kraljevstvu, a generali i moderatori su funkcije koje pomažu cjelokupnom funkcioniranju kraljevstva. Njihove ovlasti su približno identične, uz izuzetke da generali i moderatori ne mogu obrisati kraljevstvo, ne mogu unaprijeđivati igrače u veće rankove i ne mogu pomicati Nexus na druga mjesta – što kralj naravno može raditi. Kralj također može definirati i sve ovlasti koje posjeduju rankovi u kraljevstvu, odlaskom u kategoriju "Dozvole i funkcije" unutar Nexusa.
• Ukoliko ste vlasnik kraljevstva i želite nekog člana unaprijediti u generala ili moderatora, potrebno je upisati /k general [ime igrača], ili /k mod [ime igrača], a ukoliko nekog člana vašeg kraljevstva želite postaviti na niži rank, koristite /k demote [ime igrača].

III DIO: Ekonomija
• Druga valuta koja se koristi na serveru jesu kraljevski/resursni poeni (skraćeno KP ili RP). Kraljevski poeni se koriste za kupovinu poboljšanja, mina, topova, te građevina, a dobivaju se tako što uplatite određenu količinu novca u zamjenu za određen broj kraljevskih poena. Komanda za uplatu je /k deposit [novac]. Jedan kraljevski poen vrijedi $1, te na primjer ako želite kupiti 10 KP, koristit ćete /k deposit 10.

IV DIO: Zauzimanje područja za vlastito kraljevstvo
• Nakon kreiranja kraljevstva, vašem kraljevstvu će automatski biti dodijeljeno 40 kraljevskih poena, s kojima morate zauzeti neko područje! Bez ijednog zauzetog područja ne možete postaviti vaš Nexus, te time automatski ne možete ni napredovati u igri. Svaki novi claim/svako zauzimanje nekog područja košta 40 kraljevskih poena, a komanda za zauzimanje je /k claim.
• Druga kraljevstva mogu zauzimati (napadati) vaša zauzeta područja, a detaljnije o tome možete pročitati u V dijelu!

V DIO: Napadanje i osvajanje područja drugog kraljevstva
• Kako biste napali neko kraljevstvo, vaše kraljevstvo i kraljevstvo koje napadate mora imati međusobni status neprijatelja (/k enemy add [ime kraljevstva]). Kako biste napali područje nekog kraljevstva, potrebno je da uđete u to područje i upišete komandu /k invade. Svaki napad se plaća 120 KP, koji se automatski oduzmu s računa vašeg kraljevstva prilikom napadanja.

• Postoje 2 tipa napada na kraljevstva: napad na obično područje i napad na područje Nexusa.
• Kada napadate obično područje, pojavit će se čuvar tog područja čiji je zadatak zaustavljanje napadača. Nakon sto pobijedite čuvara, to područje (taj claim) pripada vašem kraljevstvu!
• Kod napadanja područja Nexusa situacija je identična. Morat ćete pobijediti Nexus čuvara koji je 5 puta snažniji i moćniji od običnog čuvara, te posjeduje i neke specijalne moći (koje se kupuju u Nexusu)! Ukoliko uspijete pobijediti Nexus čuvara, oslabili ste to kraljevstvo – zauzeli ste područje Nexusa i ukrali sve kraljevske poene koje je to kraljevstvo posjedovalo.
• Iako sada to kraljevstvo ne posjeduje Nexus, ono će zadržati sva ostala područja koja imaju u svom vlasništvu i poboljšanja koja su kupili u Nexusu. Napadnuto kraljevstvo sada mora postaviti Nexus na novo područje kako bi se vratilo u igru.
• Ukoliko se dogodi da neko kraljevstvo ostane bez teritorije, ono će jos uvijek postojati, te će zadržati sva svoja kupljena poboljšanja, ali će morati zauzeti novi teritorij!

VI DIO: Pljačkanje kraljevstva
• Ukoliko mislite da neko kraljevstvo posjeduje premoćnog čuvara, blaži oblik napada je pljačka! Ukoliko želite opljačkati neko kraljevstvo, potrebno je da uđete u područje Nexusa tog kraljevstva, te uništavate njihov Nexus! Nakon što uništite Nexus, ukrast ćete određen broj kraljevskih poena i tada će se pojaviti Mini Nexus čuvar čiji je zadatak zaustaviti vas od ponovnog pljačkanja.
• Ukoliko uspijete pobijediti Mini Nexus čuvara, Nexus tog kraljevstva će se ponovno pojaviti i opet možete ponoviti proces pljačke!
• Kao još jedan vid pljačkanja postoji i ubijanje igrača dok je na području svog kraljevstva. Ukoliko ubijete igrača dok je na svom području, postoji 5% šanse da ćete od njegovog kraljevstva ukrasti određen broj kraljevskih poena!

VII DIO: Kako zaštiti kraljevstvo od napada?
• Najbolji način za zaštitu kraljevstva od neprijatelja je kupovina topova i mina, obrambenih građevina, te naravno poboljšanja za čuvara i vaša područja (Anti-TNT, Anti-Creeper i sl.)!
• Ukoliko vaš neprijatelj koristi TNT prilikom napadanja vašeg kraljevstva, s TNTem neće moći uništiti vaše topove, ali će ih moći deaktivirati ukoliko uništi ogradu ispod njih! Vaše topove možete uvijek ponovno aktivirati tako što ćete uništiti glavu topa i ponovno ju postaviti na ogradu!

• Kao primjer građevine koja pomaže odbrani kraljevstva je Powercell! Powercell ne dozvoljava neprijateljima da napadnu područja u njegovoj blizini sve dok ne napadnu i ne zauzmu područje s tim Powercellom!

Primjer:
X-X-X
X-P-X
X-X-X

• X predstavlja vaša područja, a P predstavlja Powercell. Ako vaš neprijatelj želi napasti neko od područja (X), morat će prvo napasti i osvojiti područje s Powercellom (P)!

VIII DIO: Neutralna kraljevstva
• Neutralnost predstavlja Nexus opciju kojoj sva kraljevstva imaju pristup. Dok ste neutralni, potpuno ste imuni na napade - druga kraljevstva vas ne mogu napadati, ali ne možete ni vi njih. Ukoliko napadnete neko kraljevstvo dok neutralnost imate isključenu, neutralnost zauvijek gubite i ova opcija ostaje zauvijek isključena!
• Sva neutralna kraljevstva besplatno dobivaju Anti-TNT i Anti-Creeper poboljšanja.

IX DIO: Mass-War event
• Mass-War event je specijalni događaj na serveru koji se organizira pred kraj svakog mjeseca. Ovo je događaj gdje sva kraljevstva (osim neutralnih) za vrijeme trajanja eventa postaju neprijatelji i napadanje drugog kraljevstva (/k invade) je potpuno besplatno (inače se plaća 120 kraljevskih poena)!
• Mass-War event je idealna prilika za svako kraljevstvo da besplatno proširi svoje područje bez većih gubitaka.
• Svaki Mass-War event koji će biti održan na serveru će biti najavljen na našoj Facebook stranici!

Za listu svih dostupnih komandi za kraljevstva koristite /k help, a za dodatnu pomoć uvijek možete kontaktirati Staff. Sretno!

O nama
Iako pod drugim imenom, naš Minecraft server je prvi put otvoren 15.11.2011. godine i od tada zajedno s vama brojimo naše godine postojanja!

Server se bazira na jedinstvenom načinu igre koji kombinira popularni Factions, preživljavanje i mnoge druge dodatke u jednu cjelinu - Kingdoms!

IP: play.oxymc.com
Discord server